Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

10+ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ДВАМА ИГРАЧИ – ЧАСТ 2

10+ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ДВАМА ИГРАЧИ – ЧАСТ 2

 

Ако си стоиш вкъщи и се чудиш какво да правиш – имам перфектното решение за теб! Настолни игри - не само, че са забавни, но и доста по-стимулиращи от зяпането на екрани. Въпреки че повечето от тях изискват голям брой участници, има и такива, които ще ти донесат така търсеното чувство на удовлетворение и страхотен гейм плей с двама. Така че повикай най-добрата си възможна половинка и да започваме играта.

По-долу ще ти покажа някои от игрите, които изваждам отново и отново, когато ми трябва нещо за двама. Вариращи от такива, подходящи за начинаещи в игрово отношение, които търсят нещо леко и развлекателно, до такива, изискващи педантично обмисляне на стратегия.

За твое удобство, ще разделя игрите на категории.

 

 СЕМЕЙНИ ИГРИ

 

Започвам с игра на български език, която със сигурност ще те накара да огладнееш. Всички планинари (пък и не само), малки и големи – тази е за вас! Гъбки е игра за двама, в която берете, готвите и продавате гъби. Не само че е лесна за учене, но и страшно забавна. Бъди предупреден, че наред с леките за вземане решения, ще се натъкнеш и на тежки ситуации, в които стратегът в теб ще трябва да се прояви и които ще те държат нащрек през цялото време. С така направените от мен признания, нека ти опиша и самия гейм плей. В Гъбки разполагаш с две тестета карти – нощно и дневно, като целта на играта е да готвиш или продаваш гъби. Това може да се случи единствено, ако имаш 2 или повече еднакви гъби (за продажба) или 4 и повече (за ястие). Готвенето ти носи точки за победа, а продажбата ти дава пръчки – които може да размениш за по-трудно достъпни карти – и току виж си изтеглил гъбата, която ти трябва за перфектно ризото. Трябва да имаш и предвид, че гъбите събирани под лунна светлина са доста по-вкусни, а и нощните карти имат преимущество да се броят за 2 гъби, а не за една като дневните. Събирай и внимавай за отровните, готви, продавай и нека най-големият гъбар спечели!
 
 
 
 
 
 
 

„Чувал ли си някога хората да казват: „хитър като лисица”. Е, в The Fox And The Forest трябва да бъдеш. Дори и ходовете там се наричат „хитрости“. В играта имаме тесте от 32 карти. Всеки играч има  ръка от 13 карти и 13 рунда, като чрез редуване и двамата трябва да направят своя ход. Надиграването започва след като първият играч е извадил карта от определен вид. Ако и вторият има карта от същия вид, тя трябва да бъде изиграна. Тогава на лист се записват точките (обозначени върху всяка карта), които след това ще бъдат събрани, за да излъчат победителя на рунда. Ако вторият играч няма карта от същия вид, той може да даде такава от друг вид. След като надиграването свърши, точките се броят, тромпетите изсвирват и победителят бива огласен.

Обаче, не се възгордявай, премисляй всеки ход внимателно, защото в някои рундове ще играеш с ясната идея, че ще загубиш, но ако си умен, ще можеш да  си изградиш стратегия, заглеждайки картите на опонента си. Не бъди и лаком, защото ако спечелиш прекалено много рундове – всички точки ще ти бъдат отнети, докато не останеш с 0, а опонентът ти ще вземе още 6. Всичко това ще променя и целта на играта ти във всеки рунд – искаш да спечелиш или искаш да загубиш? Ти решаваш.

 

 

 

№ 9 е друго предложение на български език, което смятам заслужава място в този списък. Рядко играя една игра цяла седмица и то всеки ден, но от момента,в който я намерих не мога да я оставя. Една игра отнема само 15 минути, а е изпълнена с екшън и съревнование. Прилича на пъзел, който само чакаш да наредиш! Или пък на Тетрис, при който целта е да напаснеш колкото е възможно повече странни форми. Направена е за максимум 4-ма играчи (има и соло вариант), но е включена тук, защото без значение колко са играчите, твоята индивидуална игра не се променя. В нея ще редиш плочки с цифри във височина (на етажи), без значение от посоката, за да отбележиш съответните точки от тях. Колкото по-високо поставяш плочките с цифри, толкова повече точки ще ти донесат. Уловката е, че трябва да се строи на високо, но и да се изгради стабилна основа, защото без нея строежът става невъзможен. Освен това поставянето на големи числа (7, 8, 9) в началото, няма да ти донесе много точки, особено ако са в основата, защото точките за победа се базират на просто правило - умножаваш плочката с число по етажа, на който е сложена. Това означава, че първите поставени плочки ще ти донесат 0 точки. Предизвикателството се увеличава от факта, че цифрата, която трябва да бъде поставена всеки рунд се избира на случаен принцип, затова трябва да обмисляш внимателно всеки свой ход! 

 

 

 

Schotten Totten е игра на карти, в която ти и противникът ти сте членове на два враждуващи шотландски клана. В борбата за територия ще спечели този, който пръв успее да завладее 5 гранично-разделителни камъка, или 3 един след друг. Играта включва и тактически режим, който като бъде избран, ще ти предостави тесте от 10 нови карти. Как се случва това? Първо нареждаш гранично-разделителни камъни. После всеки играч тегли ръка от 6 карти. Играчът, който започва играта, избира една карта и я поставя до камък от своята страна на границата. Тегли друга от общото тесте, за да попълни отново ръката си до 6 карти и сега идва ред на другия играч. Целта е да имаш по-добра формация от опонента си до колкото се може повече камъни. Запомни – най-добрите ходове са: три карти от същия цвят, чиито стойности са поредни (1, 2, 3) и 3 карти с еднакви стойности. Всичко друго е просто замазване на положението!

Играта е лесна и бърза, обвързана с менаджиране на картите ти и комбинирането им във формации, които да разбият опонента ти! И внимавай, ако ти не спечелиш, ще победи противникът, така че си опичай акъла, нахлузвай бронята и атака! А ако ти хареса, има и продължение – Schotten Totten 2!

 

 

 

 
 

Може да се учудиш като ти кажа, че никога не бях участвал в дуел досега. Но премахнах опасността от смърт и вече се дуелирам всеки ден и при всяка възможност. Kingdomino Duel ми предоставя перфектната възможност. В играта започваш с хвърляне на четирите зара и записване на резултата на лисове, които са предоставени в играта, и които имат ролята на поле. Запомни обаче, че този, който започне играта, избира пръв един от символите на хвърлените от него зарове. Вторият избира два от останалите символи и каквото остане - е, сещаш се - отива при първия. След това събираш наум символите върху заровете при всяко хвърляне, така че да наподобяват плочка домино и ги записваш на листа си. Поставянето им също е от значение, тъй като някои места са забранени. Например, двата възможни хода тук са: един от символите трябва да докосва централното поле със замъка или да се постави до вече съществуващ такъв символ върху листа.  Ако си изиграеш заровете добре, може да спечелиш като бонус благоразположението на магьосник, който да те изведе стъпка по-близо до победата. Играта е и достатъчно малка, че да може да я вземеш със себе си и на път, което е още един бонус в моя тефтер.

 

 

 

 

СТРАТЕГИЯ И ФЕНТЪЗИ ВЕДНО

 

Колко дълго геймърите по света се потяха над картонени полета в очакване на следващия ход на противника си? Колко дълго чуваха кръвта в ушите си, биеща като звук от барабан по време на битка? Това чувство ще се завърне у теб на макс с Unmatched: Battle of legends volume one. В тази игра на адреналин, във вселена на мрак и опасности, световете на легендарни приказни герои (Крал Артур, Медуза, Синбад и Алиса от Страната на чудесата) се сблъскват като само един може да излезе победител от последващия сблъсък на сила. Всеки от тях, разбира се, има и специални сили, характерни само за него, както и верни помощници, които му помагат в битката. Играта е направена за двама играчи, но при желание може да се играе и с 4-ма.

Самата игра е наистина красива, с уникален, цветен и минималистичен арт, като това си личи от внимателно изработените елементи. Правилата са прости – вземи тактическо решение с всеки ход: дали да нападнеш, да се преместиш, или да кроиш планове. Когато избереш опцията да се преместиш, трябва задължително да изтеглиш карта от общото тесте, преди да започнеш хода си. В противен случай, играеш карта от ръката си, освен ако изрично не е споменато, друго. Винаги можеш и да се защитиш като играеш защитна карта – тогава точките на защитата се изваждат от тези на атаката и ако си достатъчно добър в защита, може дори да спасиш безценни точки живот. Играта печели, разбира се, последният оцелял.

Ако 4-ма герои не ти стигат и искаш да притискаш до ъгъла и нови опоненти, разгледай и разширението за базовата игра – Unmatched: Robin Hood VS Bigfoot, което ще ти представи двама нови герои и още куп разнообразни битки.

 
 
Друга доста популярна игра за двама в моя списък, свързана с изграждане на тесте от карти, битки и стратегия, е продължението на Star RealmsHero Realms, в която действието се развива във фантастичен свят. Използвай картите за атака и надвивай опонента си или събирай жълтици, за да се запасяваш с необходимите ти пособия. За разлика от други подобни игри, Hero Realms предоставя и карти с шампиони, които са или по-силни от останалите, или играят ролята на бодигардове на другите ти карти. Те подлежат на атака, едва когато другият играч е минал през гардовете. Освен това ще се порадваш и на функцията за съюзнически карти, при която може да отключиш специални бонуси, ако изпълняваш дадени условия. С тях гейм плеят ще е гарантирано епичен.

Играта идва и с различни разширения, които могат да се добавят за повече разнообразие и дълбочина – Hero Realms: The lost village campaign deck, Hero Realms – Character packs и Hero Realms: Journey Packs.

 

 

 

 

Стигнах и до нещо отчасти ново/променено за пазара – поредицата Dice Throne Season I Rerolled. Някои от вас може вече да познават Treant VS Ninja и Monk VS Paladin, но скоро ще може да се любуват и на Barbarian VS Moonelf и Pyromancer VS ShadowThief. Тази тактическа игра с карти и зарове започва с избиране на герой и влизане в схватка с опонента. Въпреки че заровете получиха незаслужено недобра репутация в последните години – заради мнението на мнозина, че при играта с тях не може да има стратегия, а само късмет, Dice Throne Season I Rerolled съчетава ясна концепция, прекрасно изпълнение и добра игра със зарове. В нея твоят герой ще участва в туринр за спечелването на трона на лудия цар, като целта е една: тотално унищожение на врага. Това става с помощта на хвърлянето на зарове и събирането на карти, които ще ти покажат следващия ти ход и ще дадат на героя ти специални умения. Повярвай в съдбата, впусни се насляпо и спечели!

 

 
 
 
 
 

                                                                                                  18+


Предлагам и една игра, която не са мо харесвам, но и се търси много в магазина – Fog of love. Тя е не само перфектният подарък за Свети Валентин, но и е подходяща за всеки друг повод. Играта напомня на романтична комедия - ти и партньорът ти сте във връзка, като гейм плеят е ситуран така, че през всеки рунд попадате в различни сценарии, свързани с различни карти с избори. В началото на играта двамата играчи приемат нова самоличност с различни качества, а гореспоменатите сценарии се класират като сладки, сериозни и драматични. Вашата цел е да преминете успешно през тези сценарии. Но нищо не е каквото изглежда. Дори и да се мъчат да работят заедно, за да спасят връзката си, всеки от играчите ще има карти на съдбата, които поставят условия за достигане на края на играта. Те могат да се окажат пагубни за романтичните взаимоотношения. Голяма част от играта се осланя на решенията, които се вземат тайно и едва тогава се разкриват на другия.

В този ред на мисли, тук ще се впуснеш на дълбоко във водите на ролевата игра и социалната дедукция.

 

 

 

 

АБСТРАКТНАТА ИГРА

 

Игрите за двама са изключително важна ниша, която досега не е прегърната от никой друг повече от Lookout Games. Поредната перла в тяхното портфолио е Mandala, в която ще се опиташ да събереш тестето от най-силните карти. Играта предлага нестандартно табло – направено от плат, а освен всичко се изисква и доста стратегическо мислене, защото независимо че картите се редят в две мандали - по една за всеки играч, има и планина от карти в центъра, от която може да взема всеки. Но има и една друга важна подробност - първоначално не знаш кои карти ще се окажат ценни и кои не. В хода на играта ще нареждаш картите си в една от двете мандали, като възможностите също са две: да играеш в средата - за да теглиш още карти или в полето от своята страна, за да подсилиш контрола си в тази мандала. Щом в една мандала се съберат всички шест цвята, тя се завършва и след това се редувате да взимате картите от средата, като първи е играчът, с по-голям контрол. Всеки нов цвят в колекцията ви има по-голям множител от предходния, което е важно, защото в края на играта точкувате картите си според цвета им.

                                                                                        
 
 
 
 

Моите предложения отново свършват дотук, но игрите за двама съвсем не се изчерпват с тях! Сподели ни кои са твоите любими игри за двама!

Ако си пропуснал да прочетеш предишната статия с предложения за двама играчи, може да я откриеш тук.

 

 

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Начини на плащане