Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

КОЛЕДЕН ГИД 2017: СЕМЕЙНИ ИГРИ

КОЛЕДЕН ГИД 2017: СЕМЕЙНИ ИГРИ


 

Отново настъпи "онова" време от годината и отвсякъде извира коледно настроение - моловете приличат на работилницата на Дядо Коледа, хората започнаха да разнасят елхи, а Марая Кери звучи от всеки ъгъл (дори успя да ме накара да си платя Spotify, за да не я чувам). Пазаруването за подаръци също е в разгара си - не остана много време да изберете и проучите внимателно всеки един подарък за любимите си хора. Което никак не е лесна работа. Ако търсите подходяща настолна игра обаче, ние сме насреща - в следващите няколко дни ще ви споделим поредица от наръчници за пазаруване, разделена по категории, която ще ви помогне при избора на готин подарък. Един от най-важните критерии, които сме ползвали при избора си, е да не поставяме на фокус предъвквани стотици пъти заглавия, а нови и/или особено интересни игри, до които може би не сте стигнали.
 

Първата категория, която сме подготвили е и може би най-разпространената - семейните игри. Тези заглавия са малко или много универсални и можете да подарите такава игра както на родителите си например, така и на не толкова близък човек, на когото не сте сигурни дали ще нацелите вкуса. Поради достъпните си правила и (обикновено) краткото време за изиграване, семейните игри са перфектни за разнообразяване на традиционните празнични събирания - не става само с ядене... Ето ги и самите предложения! 
 

*Бонус мини игра - намерете всички коледни шапки в картинките!

 

Indian Summer 

 

Има нещо много готино в това да играеш заглавие, разказващо за последните дни на лятото в средата на декември. Indian Summer е втората от поредицата пъзел игри на Уве Розенбърг (Agricola, Caverna, Le Havre) и в нея, подобно на Cottage Garden, се опитвате да запълните борда си с тетрис парчета, този път под формата на есенни листа. Топлите цветове и готините картинки (кой не харесва катерици и боровинки?) не са единственото достойнство на Indian Summer - играта е достатъчно стратегическа, за да не ви омръзне и наред с това отнема известно време, за да ѝ свикне човек. Което означава, че колкото повече играете Indian Summer, толкова повече нови неща ще откривате в нея
 

Брой:
 


 

Downforce 

 

Downforce е римейк на класическата настолна игра от 70-е Tempo. Не се притеснявайте обаче - новото издание е взело всичко най-добро от различните версии на играта на Волфганг Крамер през годините. В нея ти и приятелите ти се надпреварвате със състезателни коли и едновременно с това се опитвате да познаете кой ще победи (представено в играта със супер як фиш за залози). Самото състезание става посредством карти, чрез които местите както своята, така и колите на опонентите - концепцията е проста, но трябва да внимавате, за да не изстреляте някой от съперниците си към финала. В добавка в кутията ще намерите карти с умения, които доста разнообразяват играта и правят преиграването интересно.
 

Брой:
 


 

Photosynthesis 

 

Хитът на изложението Essen Spiel тази година безспорно беше Photosynthesis. В голямата ѝ кутия са поместени дървета в четири цвята, които ти и съперниците ти ще садите на горския борд, конкурирайки се за светлина. Започвате играта само с няколко дървета, които трябва да посадите и отгледате, следвайки естествения им цикъл на растеж. Интересното във Photosynthesis е, че дърветата ви произвеждат светлина, но за да ги превърнете в точки за победа, трябва да ги отсечете, губейки възможността да получавате още светлина. В комбинация с това, че големите дървета блокират малките, а слънцето се мести всеки рунд, Photosynthesis е интересен пъзел, в който трябва да прецените внимателно кога да предприемете всяко действие.
 

 

Брой:
 


 

Evolution: The Beginning 

 

Evolution: The Beginning е не само една от най-красивите игри в този списък - тя е и една от най-оригиналните. В нея трябва да създадете, опазите и изхраните колкото се може повече биологични видове, разчитайки на различни еволюционни признаци, които да развиете според обстановката. Ако храната изобилства, можете да дадете на вида си начин да си я набавя в по-големи количества, но ако за нея има голяма конкуренция, можете да потърсите алтернативи при набавянето ѝ. Можете и да си направите хищник, който хапва само месото на останалите животни и да унищожавате популацията на приятелите си. Възможностите в Evolution са огромни, а всяка сесия е уникална с това, че обстановката се влияе от изборите на всички участници. 

 

Брой:
 


 

NMBR 9 

 

NMBR 9 е шарена, но ако не знаете какво представлява, можете лесно да я подминете само по вида на корицата ѝ. Играта е абстрактна, но това не бива да ви плаши - всичко в нея е лесно и логично и ако сте имали някакви опасения, бързо ще ги забравите. В NMBR 9 получавате сет от числа, които трябва да подредите във височина така, че да отбележите максимален брой точки. Основното правило е, че колкото по-нависоко е плочката ви, толкова повече точки печелите. Всички играчи ползват числата си в един и същи ред, но могат сами да избират как да ги поставят. За да спечелите се изисква изобретателност, защото започването на нов етаж може да стане само когато новото число бъде поставено върху старите така, че да е изцяло върху долните. NMBR 9 е бърза и лесна, но под повърхността ѝ се крият доста възможности за отиграване и интересни избори. 

 

Брой:
 


 

Специалната препоръка на Ники
 

Azul 

 

Откакто донесох Azul от Германия през октомври, съм я играл повече от 15 пъти с всички възможни бройки участници. Лепенето на португалски плочки може да не е сред най-атрактивните дейности (е, ако не броим супер яката визия на играта), но състезателният елемент в Azul компенсира за слабата тема. Играта прилича на лек пъзел, в който редите разноцветни пластмасови пулове по възможно най-ефективния начин, но draft механиката ѝ бързо изплува като водеща сила на Azul. Постоянно трябва да решавате не само какво да вземете за себе си, но и какво оставяте на опонентите си и какво ще ви е нужно в следващи рундове. Дългосрочната стратегия е изместена от завладяващите тактически решения, от които зависи дали ще грабнете победата или не. Брутално яка игра, която не трябва да пропускате!

 

Брой:
 


 

Толкова за семейните игри. Очаквайте в идните дни другите части от нашия коледен шопинг гайд - темата на следващия такъв ще са парти игрите! Както винаги, ако имате някакви предложения, които мислите, че сме изпуснали, молим да ги споделите в коментарите. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-нови

Най-продавани

Начини на плащане