Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

КОЛЕДЕН ГИД 2017: ИГРИ СЪС ЗАРОВЕ

КОЛЕДЕН ГИД 2017: ИГРИ СЪС ЗАРОВЕ

В предишните две статии от нашия Коледен шопинг гид ви представихме семейни и парти игри, идеални за подарък - можете да ги намерите тук (семейни) и тук (парти). Третото издание на поредицата ни от статии е посветено на игрите със зарове.
 

Заровете са неизменен елемент от настолните игри от край време - помислете за ултра стари заглавия като Монополи и Snakes & Ladders. Модерните настолни игри обаче ползват заровете доста по-разумно от далечните си предшественици. В много от добрите игри със зарове те са нещо повече от елемент за случайно генериране на число, като едновременно с това са запазени вълненията, които предизвиква хвърлянето им. Едно е сигурно - игрите със зарове са толкова обширно понятие, че в тях неизменно може да се намери по нещо интересно за всеки вкус.
 

*Бонус мини игра - намерете всички коледни шапки в картинките!

 

Arena: For the Gods!

 

Кралят на Токио е една от най-популярните игри със зарове въобще. Arena: For the Gods на пръв поглед няма много общо с хита на Ричард Гарфийлд (е, освен издателя), но всъщност е нещо като духовен наследник на биткаджийската игра с роботи и чудовища. В нея сте бойци от различни култури и митологии, които се сражават на арена за забавлението на боговете. Играта е бърза, лека и включва много хвърляне на зарове за решаване на изхода от битките, но в същото време има допълнителен елемент в лицето на екипировката. Вашите гладиатори получават карти с оръжия, брони и магии, които ви позволяват да ползвате уникални бонуси и специални атаки. Хубавото е, че Arena: For the Gods разполага с два варианта за "раздаването" на тези карти - на случаен принцип, когато сте начинаещи, и чрез драфт, когато понаучите правилата.
 

Брой:
 


 

Zombie Dice

 

Zombie Dice не е най-новата игра със зарове в нашия шопинг гид, но е точно толкова актуална, колкото беше преди години, защото наскоро получи дефинитивното си издание Horde Edition. То включва повечето материал, излязъл до момента и е идеално, ако искате да зарадвате някого със солидна доза ориентиран около заровете геймплей. Zombie Dice е изключително проста, но в същото време - невероятно забавна игра, в която сте зомби, търсещо апетитни човешки мозъци. Тях намирате върху страните на различните зарове - всеки ход хвърляте определен брой от тях, като целите да догоните най-бавните човеци и да си устроите пиршество с мозъците им. В същото време трябва да внимавате за въоръжените оцелели - 3 изстрела с двуцевката и сте аут! Zombie Dice е особено подходяща за подарък, защото от една страна е неангажираща, но може да бъде много драматична, ако решите да насилите късмета си!
 


 

Spoils of War

 

Викинги и зарчета! ДА! Spoils of War е лека игра с мятане на много зарове, подплатена със солидна доза блъфиране. В нея се опитвате да поделите съкровищата от успешен викингски поход, като за целта използвате пълна със зарове чаша и всичката смелост, която сте способни да съберете. На базата на тайно хвърлените зад персоналното ви табло зарове, трябва да направите залог за общия брой на един от резултатите от всички зарове. Например можете да се обзаложите, че зад всички табла има поне шест зара с резултат от пет. Естествено доста би помогнало, ако се ориентирате по собствените си зарчета - няколко петици зад паравана ви намаляват риска да загубите. Изходът от залозите определя кои играчи ще вземат от съкровищата в средата на масата и в какъв ред. Хубавото е, че ако Spoils of War се хареса, можете да я играете с по-голяма компания (до 10 души!), ако притежавате две копия!
 
 

Брой:
 


 

Dice Forge

 

Ето и едно нестандартно предложение - какво ще кажете за игра, в която можете да сменяте страните на заровете си? Каръците (и не само) ще одобрят Dice Forge - една от най-новите игри на французите от Libellud (Dixit, Mysterium), в която зарчетата могат да бъдат персонализирани според стратегията, която използвате. Играта идва с осем (по две на играч) специално създадени за целта зарчета, които имат сменяеми страни. За да спечелите благоволението на боговете, ще трябва да ги използвате оптимално по пътя си към славата. В началото на Dice Forge двата ви зара са доста смотани, но по време на приключенията си ще придобиете пари, които ще ви позволят да ги подобрите. Възможностите за това са огромни! Можете да се фокусирате върху още пари, върху двата вида кристали в играта, както и директно върху отбелязване на точки. Ако късметът от мятането на зарове ви притеснява, можете дори да си направите всички страни еднакви!

 

Брой:
 


 

Fuse 

 

Ако искате да поставите приятелите си под напрежение, съветваме ви да им подарите Fuse. Нищо няма да ви извади от коледната летаргия, както скоростното обезвреждане на поредица от бомби. Fuse се отличава не само като единствената кооперативна игра в списъка ни, но е и единственото заглавие, което се играе за фиксирано време - 10 минути. В рамките на едно средностатистическо междучасие, с приятелите ви трябва да хвърляте и разпределяте цветни зарчета върху различни видове бомби. Комбинациите, които трябва да направите може да изглеждат лесни, но когато времето ви притиска (особено ако ползвате тематичното приложение за iOS/Android) и трябва да се съсредоточите върху собствените си задачи, ще се поизпотите. Играта предлага доста за малката си кутия - в нея има няколко варианти за напреднали, които ще ви накарат да повярвате, че режете червени и сини жици.

 


 

Специалната препоръка на Ники
 

Ultimate Warriorz

 

Гореспоменатата Кралят на Токио може да е идеалното заглавие за начинаещи и casual играчи, но според мен вече се поизтърка. Все пак от време на време човек има нужда да си начеше "меле от чудовища и зарове" крастата и идеалната за тази цел игра е Ultimate Warriorz на Matagot. Това, с което тя измести Кралят от трона му са уникалните карти на всеки от персонажите, както и вариращите им точки живот според размера им. Вашите чудовища си раздават шамари на тясна арена, като целта ви е или да оцелеете до края на 7 рунда, или да останете единствения оцелял. Можете да избирате измежду 8 такива, започвайки от миниатюрния (и супер дразнещ) мускетар, и стигайки до огромния дракон-спартанец. Размерът в Ultimate Warriorz има значение - колкото по-голям е боецът ви, толкова повече живот има, но в същото време е по-лесен за уцелване. Заровете играят роля в битките, но имате и известен контрол над тях заради уникалните умения - в повечето случаи знаете какъв е шансът да уцелите определена мишена.

 


 

Всяка от тези шест игри със зарове е супер подходяща за коледен подарък за всеки фен на този вид заглавия. Очаквайте съвсем скоро следващата част на нашия гид, в която ще ви представим няколко идеи за големи подаръци - подготвили сме ви игри, които ще се харесат особено на сериозните почитатели на хобито!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-нови

Най-продавани

Начини на плащане