Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

КОЛЕДЕН ГИД 2017: ГОЛЕМИ ИГРИ

КОЛЕДЕН ГИД 2017: ГОЛЕМИ ИГРИ

Дойде време за последната част от празничния ни гид за пазаруване, която е посветена на големите подаръци - игри, които можете да подарите на най-запалените почитатели на хобито ни. Ако сте изпуснали някоя от предишните части от поредицата, можете да намерите тук: семейни игри, парти игри, игри със зарове.
 

За разлика от предишните статии, настоящата не групира заглавията по механика или аудитория, а разчита на един друг фактор - усещането за "епичност", което ви носи играта. В този списък ще намерите най-разностранните заглавия, но в същото време сме ги подбрали така, че да имате на разположение както многочасови игри, така и такива, които се играят доста по-бързо, но просто създават усещане за нещо голямо. В същото време разнообразието ще ви помогне да нацелите вкусовете на приятелите си - разполагаме с всякакви теми!
 

*Бонус мини игра - намерете всички коледни шапки в картинките!

 

Evolution: Climate

 

Докато в миналите статии пазехме нестандартното за края, тук започваме с такова! Evolution: Climate е голямата кутия от поредицата на North Star Games, която комбинира най-добрите елементи от различните варианти на играта. В нея в отговорните ви ръце е поставена грижата за един или повече биологични видове. Животинките ви имат две много важни характеристики - размер на тялото и популация. Целта ви е да ги изхранвате и размножите, като всичката манжда, която консумират представлява точките ви в играта. На теория е доста просто, но в Evolution: Climate рано или късно започвате да се конкурирате с опонентите си за храната. Тук идва същината на играта - картите с отличителни черти, които можете да давате на поверените ви биологични видове. Разнообразието на комбинациите между тях е огромно! Можете да еволюирате така, че да стигате го храната преди останалите, да се преквалифицирате на месоядни или да се защитите от другите такива. Климатичните условия пък правят играта много непредвидима - ще трябва да се адаптирате и към техните особености.
 

Брой:
 


 

Near and Far

 

Раян Лаукат е един от най-обещаващите млади дизайнери/артисти в индустрията ни. Единственото по-впечатляващо от възможността му да създаде игра абсолютно сам, е специфичният хибрид от настолна игра и книга-игра, който прерасна в цяла поредица. Near and Far е последното (засега) такова заглавие и безспорно най-интересното. Играта побира цяла кампания в кутията си, в която вие сте търсачи на съкровища. И по-точно, на едно определено съкровище - артефакт, намиращ се в Изгубения град, за който се носят легенди, че осъществява най-съкровените желания. Играта пристига с атлас - книжка, която съдържа няколко игрални табла, които да ползвате по време на странстването си, както и с книга с историята и ситуациите, в които ще попаднете. В центъра на Near and Far обаче са персонажите ви - всеки от тях има собствени мотиви за търсенето на артефакта, които ще преживеете чрез специфичните за него/нея задачи. 
 


 

Pandemic Legacy: Season 2

 

Сезон едно на Pandemic Legacy беше една повратна точка в развитието на днешните настолни игри - с нея Роб Давиу ни доказа, че преживяването е по-важно от преиграваемостта. Съвсем очаквано той, Мат Лийкок и Z-Man Games продължиха поредицата с втори сезон. Най-хубавото е, че не е нужно да сте играли първата игра, за да се насладите на Season 2. В нея действията се развиват няколко десетилетия след събитията от първи сезон и светът драстично се е променил - предишните градове не съществуват, а на тяхно място има плаващи станции, отдалечени максимално от сушата. В началото Pandemic Legacy: Season 2 е доста различна от която и да е Pandemic игра досега - болестите далеч не са единственият ви проблем. Плаващите станции разчитат на лекарства, които са на изчерпване, бандити ги заплашват с набезите си, а лидерите им мистериозно изчезват. Единственото, което можете да предприемете, е да организирате поход до сушата...
 

Брой:
 


 

Conan

 

Последната игра за култовия персонаж на Робърт Хауърд се появи в Kickstarter във вече далечната 2015-а и от тогава измина дълъг и труден път, докато се позиционира в магазините. Може би най-голямата сила на Conan е това, че е вдъхновена от оригиналните произведения за Конан и при визуалното ѝ оформление Ейдриън Смит е работил с експерти в областта. Conan е асиметрична игра, в която един от вас поема ролята на повелителя на злото и контролира ордите от чудовища, срещу които се изправят героите. Конан и компания ще преминат през поредица от мисии, в които ще се сражават с орди гадини и ще имат различно задание. Това, което отличава Conan от останалите подобни игри е системата на управление на персонажите. "Добрите" си служат с табло, чрез което извършват различните действия на героя си, докато повелителят управлява групи от чудовища и уникални персонажи едновременно.
 

Брой:
 


 

Through the Ages 

 

Най-известната цивилизационна игра е толкова популярна с причина! Through the Ages е игра, която всеки фен на създаването на цивилизация трябва да пробва. Макар да е доста по-абстрактна от очакваното (всички интеракции в нея стават чрез карти, няма игрално табло, изобразяващо картата на света и т.н.), тя ще ви преведе през всички епохи на човешката цивилизация и ще ви позволи да изградите обществото си по начин, който ви допада. В нея са събрани и умело комбинирани всички по-важни елементи на този тип игри - разполагате с войска, индустрия, наука, култура, лидери, чудеса на света, форма на управление, възможност за колонизация... Вашият прочит на историята зависи до голяма степен от изборите, които правите в играта и от начина, по който решите да се развивате. Можете да се фокусирате върху всеки от основните аспекти, но едновременно с това се конкурирате с останалите играчи за картите - дори да не изберете военна стратегия, играта има солидна доза взаимодействие с опонентите.
 


 

Специалната препоръка на Ники
 

Noria

 

Още от обявяването на Noria от Edition Spielewiese, бях силно заинтригуван от тази игра. Дебют на София Вагнер, тя грабва окото не само с илюстрациите на Михаел Менцел и "любимия" ми Клеменс Франц. Светът на Noria е силно повлиян от стиймпънк течението и ви поставя в ролята на търговци, които си служат с въздухоплавателни кораби, за да осигуряват стоки и ценна информация на град, намиращ се в небесата. Интересната концепция е подплатена с оригинален елемент в лицето на колелото за действия, чрез което всеки играч предприема различните начинания в играта. Noria е типичен представител на немския евро дизайн - солидни правила, но с плавен и последователен геймплей. Едновременно с това играта позволява огромна комбинативност от страна на участниците в нея и ще ви изненада с възможностите за създаване на добре работеща машина от действия. Сложно е да го опиша с думи (особено с по-малко от 3000 думи...), но ще трябва да ми се доверите - Noria е сред скритите хитове от тази година!
 


 

Големите игри в тази част от наръчника ни за пазаруване са идеален подарък за всеки геймър! С тях завършва и нашата серия от празнични гидове. До Коледа остават броени часове, така че ако не сте напазарували подаръци, нямате много време! 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-нови

Най-продавани

Начини на плащане