Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

5 ПАРТИ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ГОЛЕМИ КОМПАНИИ

5 ПАРТИ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ГОЛЕМИ КОМПАНИИ

Всекидневно на BigBag.bg получаваме най-различни запитвания. И докато някои от тях са забавни и дори леко притеснителни, то болшинството въпроси, които вълнуват нашите клиенти са свързани с това коя игра да изберат, било то за себе си, или за подарък. С толкова много заглавия излизащи всяка година, настолните игри стават все по-трудни за отсяване и ние перфектно разбираме (заради разширените зеници, когато прекрачите прага на магазина), че понякога е трудно да се спрете на определено заглавие от рафта. Особено като говорим за игри за големи групи.

Ще ви издадем една тайна - и ние често се затрудняваме да изберем заглавие, което да работи с повече хора. Защо? За една игра е много трудно да се хареса на голяма група. Колкото и да сте готини, вие, нашите клиенти, сте доста придирчиви (не отричайте!). И докато често можете да усетите настроението на една шепа играчи към даден тип заглавия или дори конкретна игра, самите вие сигурно сте попадали в ситуация, в която не всички от дружинката ви се забавляват на борд геймс вечерта.

Тук отново идваме на помощ ние. В този материал подбрахме петте парти игри, които с времето сме открили, че работят най-добре с големи групи от хора. Заглавията, които сме подбрали, са толкова универсални, че бихме ги сравнили само с котешки бебета - всички харесват котешки бебета! Без значение дали се оглеждате за нова игра за компанията или търсите подарък, който държите да се хареса, няма да сбъркате със следващите пет котешки бебета... така де, настолни игри!

5. One Night Ultimate Werewolf

Не се плашете от дългото заглавие на One Night Ultimate Werewolf - върколаците са това, от което трябва да ви е страх! Дори и да не сте се докосвали до класическата парти игра Werewolf (или Mafia), One Night Ultimate Werewolf няма да ви се стори никак трудна за възприемане. В нея вие и още до деветима от приятелите ви се пренасяте в средновековно селище, в което са се навъдили върколаците. Имате една нощ да разберете кои от съселяните ви носят ликантропската поквара, иначе ще бъдете изядени.

One Night Ultimate Werewolf е поредица от нощна и дневна фаза, в които играчите се запознават с отредените им роли и се опитват чрез разговори помежду си, дедукция и щипка блъфиране, да извлекат самоличностите на върколаците и да ги изгонят от селото. Ние я препоръчваме, защото е проста за обяснение - трябват ви не повече от пет минути, а още по-якото е, че дори да объркате нещо, една сесия също трае толкова!

One Night Ultimate Werewolf намери място в нашата класация, понеже работи по-добре с повече хора (следователно е подходяща за големи групи). Тъй като играта разполага с голям набор от роли, колкото повече от тях включите, толкова по-комични ще бъдат ситуациите, в които групата ви ще попадне! Ние харесваме играта, защото тя съдържа правилната доза взаимодействие между играчите - в нея трябва да блъфирате, но не е задължително да бъдете супер добри в това, в резултат на което One Night Ultimate Werewolf се харесва дори на хора, които избягват социалните игри.

4. Концепт

Играли ли сте някога игра на асоциации? Супер, защото Концепт не е нищо ново. А обяснявали ли сте някога "Лили Иванова" с предварително зададени картинки и цветни кубчета? Якото в Концепт не е самата идея за игра на асоциации, която е по-стара дори от гореспоменатата личност, а нейната реализация - таблото с абстрактни и конкретни изображения може да изглежда лесно за обяснение на "Батман", но я пробвайте с "конституция"!

Игрите на асоциации винаги са по-интересни с повече хора - все пак това е просто един вид групов брейнсторминг на идеи и концепции (ха). Вариращите трудности на Концепт помагат на групи с различни умения и възможности да играят заедно, без да се притесняват от това. Това, което ни насочи към играта за настоящата класация обаче беше фактът, че тя почти не е игра в стандартния смисъл на думата - в кутията на Концепт ще намерите един комплект за разнообразяване на стандартните асоциации.

Големите групи често имат проблеми при обяснението на правилата и тук Концепт демонстрира най-голямата си сила - тя почти няма такива! Можете да я играете в отбори или всеки са себе си, а можете и просто да се редувате да подавате асоциации. Това значи, че не ви трябва определен брой участници - можете да започнете с четирима, в движение да добавите още двама, а онзи ваш приятел, който винаги закъснява (признайте си, имате такъв), няма как да провали цялата вечер, защото може да се включи когато дойде!

3. Spyfall

Не е много лесно да си таен агент - често попадаш сред непознати, на които не бива да имаш доверие и около които трябва да слухтиш и да събираш информация, а за капак на всичко във всеки един момент могат да те очистят. Точно това представлява и Spyfall! Е, добре де, без последното... Ако някога сте се питали какво е да си под прикритие във враждебна среда, огледайте приятелите си около масата - те вече са ви врагове!

В Spyfall един от вас е шпионин! Цялата група (до 8 души) получава еднаква карта с местоположението ви - казино, цирк или дори открития космос! Шпионинът обаче няма идея къде се намира. Задачата на "добрите" е да го открият с поредица от въпроси, които обаче да са правилно подбрани така, че да не разкриват прекалено много за локацията. Шпионинът пък цели точно това - да разбере къде се намира, преди да го сгащят.

Ние харесваме Spyfall за големи групи не защото е забавно да блъфираш и да се опитваш да се покриеш под обстрела от въпроси около масата (добре де, и заради това), а заради обстановката на недоверие, което тя създава - можете да сте сигурни само в себе си. Често в търсене на шпионина ние обвиняваме грешния човек, а след няколко преигравания с едни и същи хора Spyfall става още по-забавна, защото неминуемо ще започнете да пренасяте спорове между сесиите.

2. Deception: Murder in Hong Kong

Харесвате ли Mysterium? Забравете го, има нов шеф в града и той се казва Deception: Murder in Hong Kong! Той миксира подаване на асоциации с мистериозно убийство, в което вие сте разследващите. Играта предизвиква въображението ви, като ви поставя в различни роли - един от вас знае самоличността на убиеца, но може да подава на останалите улики само чрез специални за тази цел плочки с насоки. Другите участници пък трябва да ги интерпретират правилно, като едновременно с това се оглеждат за извършителя - да, той е сред вас и се опитва да ви натопи!

Deception: Murder in Hong Kong е една от особено тематичните игри, които можете да играете с толкова голяма група (до 12 души могат да вземат участие!) и това ни привлече към нея. Играта може много да прилича на комбинация от Mysterium и The Resistance, но ще ви спечели с това, че асоциациите са облечени тематично като улики, а убиецът се опитва всячески да ви подхвърли грешна следа, която да му отърве кожата.

Ние я сложихме на почетното второ място в класацията, защото в нея има за всекиго по нещо - асоциациите ще привлекат любителите на игри като Dixit, мистериозната тема и дедукцията са сложени за феновете на разрешаването загадки, а елементът с предателя е ново предизвикателство за блъфиращите добре! Като прибавим и интересните роли при игра с повече хора (има съучастник и свидетел, които са много яки!), Deception: Murder in Hong Kong става едно универсално заглавие за големи компании.

1. Кодови имена + Кодови имена: Картини

Подобно на Концепт, в Кодови имена няма нищо сложно - тя на практика е една подобрена игра на асоциации с интересна "врътка" в правилата. Хубавото на този тип игри е, че няма нужда да ги обяснявате и дори рекламирате на приятелите си много-много - всеки, играл стандартни асоциации някога, може да навлезе в Кодови имена за секунди! Играта е особено подходяща за големи групи дотолкова, че с по-малко хора дори не работи добре.

В нея поемате ролята на агенти, които се опитват да влязат в контакт с членове на собствения си отбор, докато избягват тези на противника. Ще ви трябват двама лидери, които да подават на останалите асоциации за думите/картинките (в зависимост от това коя от двете имате) на масата. Уловката е да се опитате да свържете подсказката си с колкото се може повече от тях, за да изпреварите останалите. С други думи това е ултимативният тест за това дали мислите по един и същи начин с приятелите си (често с неочаквани и комични последици).

Ако искаме да ви спечелим по лесния начин, можем да започнем да изреждаме списъка с награди, които Кодови имена е взела. По-лесно (и по-кратко) ще ни е да ви кажем нещо съвсем друго - харесваме играта толкова, че я направихме на български! Играта е достатъчно лека, че да бъде типичното парти заглавие, което не затормозява особено много участниците, но едновременно с това зарибяваща дотолкова, че да не можете да спрете да се опитвате да правите и познавате големи асоциации. А смесите ли Кодови имена и Кодови имена: Картини, става още по-забавно!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Начини на плащане